×

ما در تمام نقاط تهران شعبه داریم

در کمترین زمان ممکن تعمیرکاران ما در خدمت شما خواهند بود

ثبت درخواست تعمیر فوری

کمپرسور روتاری و نحوه عملکرد آن

1 شهریور 1398 توسط

یکی از سوالات رایجی که در حیطه ی کولر گازی مطرح است، در رابطه با انواع مختلف کمپرسور می باشد. به همین دلیل قصد داریم تا در این نوشته به مبحث کمپرسور روتاری و نحوه ی عملکرد آن بپردازیم. اما بهتر است پیش از هر چیزی بدانیم که کمپرسور چیست؟

کمپرسور چیست؟

کمپرسور یا متراکم‌کننده با استفاده از انرژی الکتریکی، گاز خنک‌کننده (Refrigerant) را به درون خود مکیده و پس از فشرده‌سازی، آن را به واحد چگالنده یا انتقال حرارت منتقل می‌کند. این دستگاه مکانیکی طبق عمل فوق از طریق کاهش حجم گازها، فشار آن‌ها را افزایش می‌دهد. تشابه ساختاری زیادی بین دستگاه‌های متراکم‌کننده و خنک‌کننده‌های گازی و کارکرد آن‌ها وجود دارد. کمپرسورها دارای انواع مختلفی هستند که براساس حجم دستگاه و شرایط محیطی دسته‌بندی می‌شوند و در خصوص کولرهای گازی، معمولا در سه دسته کمپرسور رفت‌وبرگشتی (پیستونی)، کمپرسور روتاری و کمپرسور فنری طبقه‌بندی می‌شوند.

کمپرسور روتاری و نحوه ی عملکرد آن

کمپرسور روتاری چیست ؟

کمپرسور روتاری یا محوری نوع چرخشی این دستگاه‌ها هستند که به‌عنوان یک کمپرسور جابجایی مثبت (Displacement compressor) شناخته می‌شوند. به‌علت امکان‌پذیر نبودن استفاده از کمپرسورهای رفت‌وبرگشتی در محیط‌هایی با فشار هوایی بالا، این نوع کمپرسورها مصرف بیشتری در این شرایط هوایی دارند. نحوه عملکرد آن بدین شکل است که پس ورود گاز، روتور دستگاه شروع به چرخش کرده و به علت اینکه گاز به موازات محور گردنده جریان دارد، با فشار بالا به سمت قسمت خروجی منتقل می‌شود.

بیشتر بدانید : مراحل تست کمپرسور کولر گازی

دورانی پیستونی نام دیگر کمپرسورهای روتاری است که علت این نام‌گذاری هم در عملکرد مشابه پره‌ها و پوسته‌ی دستگاه با سیلندر و پیستون اتومبیل می‌باشد که در اینجا پره‌ها نقش پیستون و پوسته نقش سیلندر را بازی می‌کند. فضای بین سیلندر و پیستون توسط پره‌های موجود، به دو قسمت مکش و تخلیه تقسیم می‌شود که چرخش پیستون، منجر به تغییر در حجم این قسمت‌ها شده و با افزایش و کاهش آن، امکان فرآیند مکش، فشرده‌سازی و تخلیه گاز را فراهم می‌سازد.

ظرفیت متداول این نوع کمپرسورها، بین ۷۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ BTU (یکای بریتانیایی حرارت) می‌باشد. از مزایای آن می‌توان به تولید صدای کمتر و مصرف بهینه‌تر آن اشاره کرد.

مقایسه کمپرسور روتاری با پیستونی

کمپرسور روتاری چیست ؟

کمپرسور روتاری چیست ؟

در مجموع کمپرسور روتاری مزایای بیشتری در مقایسه با کمپرسور پیستونی دارد. در قسمت بازدهی دستگاه، انرژی در بخش شیر تخلیه و فضای پاک‌سازی (دو قسمت اشاره‌شده) پیستون اتلاف کمتری دارد. از نظر ظاهری، حجم و وزن کمپرسورهای روتاری کمتر از کمپرسورهای پیستونی است که این میزان حدود ۴۰٪ ابعاد و وزن دستگاه می‌باشد.

کمپرسور روتاری لرزش کمتری دارد، از تعداد قطعات کمتری بهره برده و به‌جهت نبود قطعات لازم برای تبدیل حرکت دوار به خطی قابل اطمینان‌تر است. از دیگر مزایای این دستگاه می‌توان به تولید گرما و صدای کمتر اشاره کرد که در نهایت مصرف برق کمتری را نیز به همراه خواهد داشت.

محدودیت ها و معایب

با تمام جنبه‌های مثبت و برتری‌های این نوع کمپرسور در مقایسه با انواع دیگر آن، محدودیت‌هایی نیز وجود دارد که شایان ذکر است. اولین محدودیت موجود که به‌علت نوع طراحی بوجود آمده، ظرفیت پایین و حداکثر ۱۸ کیلوواتی دستگاه می‌باشد.

در بالا اشاره شد که در مقایسه با کمپرسورهای پیستونی قطعات کمتری را شامل می‌شود، اما درمجموع و در مقایسه با دیگر انواع آن، تعداد قطعات بالایی را دارد که منجر به اطمینان‌پذیری پایین دستگاه می‌شود. حتی در بخش بازدهی هم، به غیر از نوع پیستونی کمپرسورها، بخش شیر تخلیه و فضای پاک‌سازی اتلاف انرژی بالایی را دارد.

کاربرد کمپرسور روتاری

از کاربردهای کمپرسورهای روتاری می‌توان به استفاده در وسایل خانگی هم‌چون یخچال و فریزر اشاره کرد. هم‌چنین کاربردهایی در تهویه‌های خانگی و پمپ گرمایش ۵ تن تبرید نیز دارد.

مطالب پیشنهادی کاربران :

 



نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما

تماس مستقیم با کارشناس (لمس کنید)